Frankrike

Beaujolais Nouveau - Nov 16, 2017

2017-10-27 21:15 #0 av: Pyttelite

Ett av vinårets höjdpunkter är torsdagen den tredje veckan i November. Då infaller premiärdagen för årets första Beaujolaisvin.

I år infaller premiären den 16:e november och nedräkningen har redan börjat i Paris och säkert på många andra ställen i världen som uppmärksammar denna dag.

Allt startade 1951 när man lättade på försäljningsdatum för årets första Beaujolaisvin. Tidigare var det först den 15:e December som resultatet av årets skörd fick säljas men datumet ändrades det året till 15:e November.

12:01 den 16:e November i år är det lagligt att ta glas av årets Beaujolais. Marknadsföringen av vinet tog fart när man introducerade racet till Paris. Vem kom med årets första Beaujolaisvin till Paris?

På 70-talet marknadsförde vinmakaren och affärsmannen Georges Duboeuf vinfestligheter i samband med premiären och banderollen "Le Beaujolais Noveau est arrivé!" annonserade att nu hade vinet kommit till staden.

Vinet i sig är naturligtvis ungt, knappt två månader gammalt. Det är ljust rött och oftast säger man att smaken har en ton av skumbanan över sig.

Systembolaget brukar ha en variant över disk och en lite dyrare i specialsortimentet. Oftast pryds flaskan av en konstnärlig specialdesignad etikett, gärna i modern design. Druvan är Gamay och regionen för tillverkningen är Beaujolais, Bourgogne.

Visst är premiären festlig men i mitt tycke har den dragit vanära över både druvan Gamay och vindistriktet Beaujolais. Ett distrikt som har så mycket mer att erbjuda med många trevliga lätta viner som är väl värda att smaka. Faktiskt är det också så att de flesta vinerna där smakar inte banan.

Att regionen dessutom är mycket vacker med fina små byar bland mjukt avrundade kullar från gamla slocknade vulkaner gör ju inte saken sämre.

Det ska bli kul att se hur systembolaget lyckats med valet av årets vin som förövrigt sägs passa bra till julskinkan. 

Än är vi inte där Än!

  • Beaujolais Nouveau Day - Nov 16 2017

http://www.beaujolaisnouveauday.com/

http://www.beaujolaisnouveau.fr

https://twitter.com/BeaujolaisNvx

  • Georges Duboeuf

http://www.duboeuf.com/Home/Index.slsMan motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-02 13:36 #1 av: Magnetism

Intressant! Skrattar

Anmäl
2017-11-10 20:36 #2 av: Pyttelite

Här kommer årets val från systembolaget, säljstart 2017-11-16:

  • Beaujolais Nouveau (Nr 94002)-Les grand Chais de France, 2017 - 75 kr

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/beaujolais-nouveau-9400201

  • Jean Foillard (Nr 90566) Beaujolais Nouveau , 2017 - 139 kr

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/jean-foillard-9056601

Jean Foillard har sin vingård i Morgon; här lite information på franska om vinmakaren.

  • Jean Foillard

https://www.twil.fr/france/beaujolais-et-lyonnais/jean-foillard.html


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-14 22:24 #3 av: Pyttelite

Nu är det inte många dagar kvar till årets vinhändelse.

Här finns lite information från förra årets släpp för er som är nyfikna och vill veta mer; 14 things you need to know about Beaujolais Nouveau.

https://www.thelocal.fr/20161117/ten-things-to-know-about-beaujolais-nouveau-wine-france

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-21 19:56 #4 av: Pyttelite

Så var det då äntligen dags att prova årets Beaujolais Nouveau (Nr 94002). Mycket passande inköptes en flaska av den enkla sorten på kvällen och efter några timmars bussresa var vinet lagom tempererat.

Årets vin var njutbart - inte mycket skumbananer - lite kartigt och en massa bär. Visst är det fantastiskt att man kan få fram ett fult drickbart vin på sex veckor även om jag delar Plimmes uppfattning om att vinet inte är någon fullödig Grand Cru.

Vad äter man till denna primör om inte en utsökt pastasallad. Kryddiga ölkorvar snittas ner tillsammans med färsk pasta, skivad Mozarella, basilika, spenat och söta körsbärstomater. I med lite olivolja och sedan rör man om. Till det ett nybakat bröd.

Vad kan vara bättre tillsammans med en pinfärsk riktigt hyffsad Beaujolais Nouveau.

Happy Beaujolais Nouveau Day!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.