Allmänt

Vinodlingarna.

2008-02-17 21:14 #0 av: [LenaB]

Läge och jordmån är mycket viktigt för att det ska bli ett bra vin.

 

 

Odlingarna.

Läge och jordmån är viktigt för vinets kvalitet. I Bourgognedistriktet är det lätt att se vilken inverkan dessa faktorer har på vinet. Druvorna odlas på en lång sammanhängande sluttning ligger i sydväst. Högst uppe är jordlagret alltför tunt på grund av erosionen och där ger druvorna inga stora viner. Längre ner blir jordlagret lite tjockare och mineralrikare och där produceras en del fina premier Cru-viner. Mitt på sluttningarna växer (de bästa lägena)druvorna till de stora Grand Cru-vinerna. Längst ner på sluttningen och på dalbottnen odlas druvor som ger enklare bourgogne. Här är skillnaden stor inom ett område som bara är några kilometer brett.

Sedan gäller det för odlaren att välja rätt druvsort för sina jordar. Sorterna kan ha olika preferenser : Cabernet Sauvignon trivs perfekt på de väldränerade grusjordarna i Bordeaux, Riesling trivs utmärkt på skifferjorden i Moseldalen. Gamaydruvan ger inte så goda viner på någon annan jordmån än de granithaltiga jordarna i Beaujolaisdistriktet.

Det är också viktigt hur stockarna planteras. Ska man skörda med maskiner måste det vara ganska långt mellan raderna. Skördar man manuellt kan avstånden vara mindre. Bäst är alltid att skörda för hand. Man kan då sortera bort dåliga druvor. Resultatet blir bättre om stockarna får trängas och kämpa om näringen och solljuset.

Av Lena Bengtsson.

Relaterade länkar

 

Bild från:

sxc.hu

Av: LenaB

Datum för publicering

  • 2008-02-17

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-02-18 08:49 #1 av: Faxlin

Ännu en mycket intressant artikel. Du gör ett bra jobb Lena. Får lära mig massor genom detta.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-02-18 15:52 #2 av: [LenaB]

Glad jag blir att höra att du gillar artiklarna!Glad

Vh LenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-02-18 19:02 #3 av: Hawknestgrove

Ja, du är suverän! Så mycket info! Nu får jag se, om min kompis kommer in hit.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.