2018-04-07 16:59 #0 av: Pyttelite

Malbec World Day

Snart är det dags att fira Malbec World Day  som infaller den 17:e april varje år till minne av införandet av den blåa druvan Malbec till Argentina.

Idag växer druvan på relativt få platser i Europa men det är ju därifrån den har utvandrat till Argentina.

Druvan blev hårt drabbad under vinlusens härjningar och den är kinkig när det gäller ympning.

Förutom det är den också känslig för kyla. 1956 är året då många Malbec-odlingar blev förstörda i Frankrike på grund av frost.

Cahors

Det Europeiska distrikt som idag odlar druvan är A.O.C. Cahors och distriktet utmärker sig för att varken blanda i Cabernet Franc eller Sauvignon Cabernet i sina viner.

Det finns skillnaden i vinmakeriet mellan Europa och Argentina och ibland är det svårt att förstå att det är samma druva man utgått ifrån. 

Mendoza

Malbec är i dag signaturdruvan i Argentina och där blandar man gärna in andra druvor.

Det vin jag provat kommer den här gången från Argentina och var med i systembolagets nyhetssläpp mars 2018.

Vinmakaren är Thibault Lepoutre från Bodega Piedra Negra som ägs av bröderna Lurton. Distriktet är Mendoza och jorden där Malbecdruvorna odlas är vulkanmorän. 

Utseende, doft och smak

Det är ett mycket mörkt tätt vin med violett stick nästan åt det svarta hållet. Vinet är ju ungt men fullt drickbart idag.

Doften är varm och full av mörka bär men även mineraler, tobak och svartpeppar.

Trots ett ungt vin med relativ hög syra är tanninerna mjuka även om de finns där. Smaken är fyllig med choklad, kaffe och  tobak och den karakteristiska blyertssmaken kommer fram.

Vårvin till grönsaker, lamm eller vilt

Ett perfekt vårvin till lamm, vilt eller varför inte till en kryddig grönsaksrätt.  

Vinet har legat på använda franska ekfat i 10 månader och består till 80 % av Malbec, 20 % Cabernet Sauvignon 

http://www.francoislurton.com/