2017-11-24 22:56 #0 av: Pyttelite

Idag provsmakar vi ett trevligt Toskanskt vin från Marchesi Frescobaldi närmare bestämt Nipozzano Chianti Rúfina årgång 2013.

Vinhuset Marchesi Frescobaldi är ett av Italiens äldsta och härstammar från 1300-talet med en brokig historia av ägare. Idag har man nio egendomar i Toscana på över 1500 hektar vinodlingar.

Castello di Nipozzano är en medeltida borg som ligger på toppen av en kulle öster om Florens och inte så långt från floden Arno. Vi befinner oss alltså i vindistriktet Chianti Rúfina som är den finaste regionen av de sju områdena i Chianti.

Här har vi ett böljande landskap med toppar och dalar och däremellan vinfält bevuxna med vinstockar av druvan Sangiovese. Klimatet har stora temperaturvariationer med kyliga nätter och kalla dagar vilket passar utmärkt för Sangiovesedruvan.

Just detta vin är av årgång 2013 då det var en ganska kall vinter med snö och en kylig vår. Först i Juli kom värmeböljan som sedan gjorde det möjligt för druvorna att mogna lagom till normal skördetid.

Vinet består till 90% av Sangiovese resten är en blandning av Malvasia Nera, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Färgen är mycket tät, har mörkt röd nyans med lila stick.

Doften är varm och kryddig. Efter en stund känns en genomträngande körsbärsdoft tillsammans med härliga örter.

Smaken är nyanserad och mjuk även om vinet är ungt. Det finns både en hög syra och snälla tanniner i smaken. Här återfinns också en kärv körsbärston men även kaffe, choklad och tobak. Ett bra avslut med en finstämd fatkaraktär.

Helhetsintrycket är gott och det är ett utmärkt matvin till olika kötträtter både fläsk, lamm och nöt men också perfekt till italienska ostar. 

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/nipozzano-chianti-rufina-296901

Systembolaget lanserade vinet i September 2017 och ingår i standardsortimentet.

Källa: Vinbanken.se, vinguiden.com, Marchesi Frescobaldi