2017-10-16 21:16 #0 av: Pyttelite

Den 6:e oktober var det lansering av småpartier på Systembolaget. Jag hittade tre trevligt unga viner i listan. En tysk vit och två franska röda som alla är druvrena unga viner från 2015-2016.

  • Keller - Riesling Trocken - 2016 (Nr 96081) - 162 kr

Först ut är en torr Riesling från Rheinhessen. Weingut Keller är en VDP-vinmakare som verkar i Flörsheim - Dalsheim. Han har fått många fina omnämnande i vinguider både av Gault Millau och Gerhard Eichelmann. Just detta vin är ett standardvin som även kan anses som druvtypiskt,

Vinet är svagt gult och doftar av aprikoser, honung och mineral. Smaken är frisk med hög syra och en fin mineralton nästan lite salt. Här finns gröna äpplen och citrus. Ett perfekt vin till skaldjur eller fisk men passar även fint som pratvin.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/keller-9608101

  • Fleurie -  Les Hauts du Py  - 2015 (Nr 91361) - 159 kr

Därefter har jag valt två röda viner från vinregionen Bourgogne i Frankrike.

Det ena vinet kommer från ett underskattat vindistrikt och det är Beaujolais som ligger i den södra delen av Bourgogne. Beaujolais är ett naturskönt vindistrikt som vilar på klassisk vulkanmark. Den utmärkande druvan är Gamay och det är även detta vin gjort av.

Vi svenskar förknippar gärna distriktets viner med Beaujolais Nouveau som släpps den tredje torsdagen i November varje år. Årets vin med smak av skumbananer.  Nu bjuder distriktet på många fler smaksensationer och dagens vin kommer från Fleurie.

Druvorna har vuxit i branta sluttningar och är handplockade. Vinet har en härlig genomträngande blåviolett ton och doftar fint av både örter och mörka bär. I smaken finns både fat, blåbär och björnbär. Ett vin som passar till kyckling och gärna en rostbiff.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/fleurie-9136101

  • Bourgogne Rouge Camille Giround Pinot Noir 2015 (Nr 96670) - 189kr

Det sista vinet denna provning är gjort av den klassiska druvan Pinot Noir och kommer även den från Bourgogne. Detta vin är ett fyndvin om man gillar franska "Pinoer".

David Croix är vinmakaren som ändrade vinhusets karaktär kring sekelskiftet. Tidigare var vinerna näst intill odrickbara som unga och krävde lång lagringstid.

Visst är vinet ungt men det har ändå en enastående kryddig doft av både skogshallon, choklad och fat. Utseende är blårött åt det ljusare hållet här är det inte en ogenomtränglig kompakt färg som i det tidigare vinet utan här finns det ljusare toner. Smaken är elegant och välbalanserad med både hallon, frukt och fin fatkaraktär.

Detta är ett vin som kan drickas nu men som säkert blir ännu bättre om det får lagras några år för tanninerna finns där.

Ett vin som skulle passa perfekt till en fin fläskfilé eller en väl tillagad kalvstek.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bourgogne-rouge-9667001