Övrigt

Vin genom tiden

2017-01-07 13:51 #0 av: Magnetism

Hejhej! Jag är väldigt intresserad av historia och särskilt järnåldern, medeltiden och renässansen.  Därför händer det ofta att jag sitter och googlar bara för att få läsa om just hur det var förr och allt vad det innebar att leva då. Vad åt man?  Vad drack man? Vad gjorde man för att roa sig? Det är faktiskt ganska intressant att läsa om! Ett tips om någon har tråkigt, plugga lite om vinets historia! Exempel på intressant info 1300-tal: "Vinet blandades för det mesta med vatten. De av högre status hedrades med att få blanda sitt vin själv vid bordet. De i lägre rang fick acceptera den styrka på vinblandningen de serverades."

"När den heliga Birgittas pappa Birger Persson begravs 1328  hölls gravöl med stora mängder vin. Detta indikerar att han gillade vin, kanske visar detta på att han var en av de första vinälskarna i Sverige. Till begravning bjöds det på ett fat rhenskt vin (Tyskland), ett fat rött vin från La Rochelle (Frankrike) och ett fat billigare vitt vin. La Rochelle var en viktig hamnstad i västra Frankrike, under medeltiden var den känd för bland annat salt- och vinproduktion."

 Länkar med intressant läsning:

http://www.dinvinguide.se/magnus/en-skal-ur-forntidens-dimmor-del-3-medeltida-nedslag/

http://www.vinjournalen.se/vin-skola/vin-historia/


Anmäl
2017-01-07 15:31 #1 av: DesK

Sånt här är alltid roligt och intressant att läsa om, så tack för länkarna Glad När vi hittar sådana bra sidor kan vi fylla på här i tråden med fler länkar.

Désirée

Anmäl
2017-01-07 22:03 #2 av: Magnetism

Ja eller hur! Det är ju skillnad på vin nu och då :) Finns säkert hur mycket sidor med olika info  som helst egentligen så ännu fler tips på länkar vore roligt! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.