Hemmagjort vin

Att brygga eget vin

2008-06-23 19:54 #0 av: Alwyn

Hej, ny här. Var kan jag hitta trådar om hur man brygger gott vin, och finns det nån tråd om var man kan köpa tillbehör till att brygga?

Säljs det sånt begagnat? Är det bra att köpa bryggeri-tillbehör begagnat? Tacksam för svar!

Anmäl
2008-06-23 20:22 #1 av: CatarinaJ

Det finns vinsatser som du kan köpa. Och de finns i vanliga affärer tror som har större sortiment!

 

Anmäl
2008-06-24 23:52 #2 av: Hawknestgrove

Tillbehör kan du söka på Blocket eller Tradera. Eller kolla denna sajt!  Där hittar du alla annonssidor som finns.

Annars så är det inte så dyra grejer. Två plastdamejeanner behöver du, en hävert och vattenlåskorkar. En stor plasttratt är också bra att ha. Är dunkarna rena och fina, så är det inget fel på begagnat. Sen har jag, ärligt talat, inte mycket till övers för vinsatsvin. Ok, de starkare varianterna, vi gjorde sangria, det var helt ok, men de vanliga vita och röda, nä, inte värt pengana.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-24 23:54 #3 av: Hawknestgrove

Catarina, bra sida! Men man behöver inte alla de där tillbehören, som de skriver.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-25 10:51 #4 av: CatarinaJ

Bara rena Affärer Penga mun. Bra att du tar upp det Gunilla. Vilka tilbehör är viktigast? Har du gjort eget vin efter vinsats?

Anmäl
2008-06-25 14:53 #5 av: Hawknestgrove

Ja sånt där treveckors för länge sen.

Ja vad man behöver. är ju plastdamejeanner, rena, två stycken. För man kan faktiskt lagra vinet på den ena om man har vattenlåskork och brist på flaskor. Sen behöver man hävert, för man ska inte hälla av vinet, det orkar man inte heller för den delen, stå och hälla ur en tjugolitersdunk är ingen höjdare. En tratt är bra att ha en stor, när man ska hälla vatten i dunken. Allt det där med alkomätare och sockermätare kan man faktiskt vänta med. När vinet är färdigt, så är det färdigt. Då slutar det pluppa i vattenlåset. Så två dunkar, två korkar med vattenlås, en hävert och en stor och en liten plasttratt är allt som behövs. Men kolla på auktions- och säljsajterna, kan säkert finnas begagnat som är bra!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-26 10:54 #6 av: CatarinaJ

Tack Gunilla! Suveräna tips!

Anmäl
2008-07-08 02:08 #7 av: Hawknestgrove

Fast i ärlighetens namn, köpevin är godare.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-07-08 11:31 #8 av: CatarinaJ

Det tror jag också, därför har jag inte ens tänkt att försöka Oskyldig

Anmäl
2008-07-11 14:19 #9 av: [LenaB]

Precis, köpt vin för mig med.

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-08-19 16:11 #11 av: Katarina2

Vi brygger rabarbervin varje år. Jag köper en färdig påse med jäst, jäst-stopp och klarning. Det går åt mycket rabarber och mycket socker men det blir kanongott! I år blandade jag rabarber och fläderblommor och det blev också bra. Dock lite jobbigare att sila men väl värt den tiden. Det går att dricka som det är eller också med is, citron och ett skvätt sockerdricka/fruktsoda, Underbart en varm sommarkväll.

Anmäl
2008-08-19 16:19 #12 av: CatarinaJ

Hum, det låter gott Katarina2. När ska vi komma Flört

Anmäl
2008-08-19 18:19 #13 av: Katarina2

Ja, det är bara att titta förbi, ta med det vackra vädret bara!Flört

Anmäl
2008-08-19 21:07 #14 av: CatarinaJ

Javisst! Vädret kan jag ta med, tyvärr ingen garanti för att det ska vara vackert! Flört

Anmäl
2008-08-19 21:32 #15 av: Hawknestgrove

Ja här har det regnat och varit risk för åska idag. Därför ingen dator. Det räcker med, att jag fick min dator dödad två gånger under en månad.

Rabarbervin. Låter gott lite mer precis om du har lite recept på hur mycket av varje sak.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-08-19 22:37 #16 av: CatarinaJ

#15 Vi köpte något skydd som vi satt i kontakten som ska se til att maskinerna inte går sönder, finns på Clas Ohlssons!

Anmäl
2008-08-19 23:39 #17 av: Hawknestgrove

Lita inte på dem, det gjorde jag. Köpte ett sånt på Jula, med fin försäkring. Håller inte och försäkringen är inte värd ett ruttet lingon.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-08-20 09:46 #18 av: CatarinaJ

Ska meddela han som köpte in dem Skrattande

Anmäl
2008-08-20 11:45 #19 av: Katarina2

Rabarbervin:

6 kilo Socker

7 kilo Rabarber i bitar(cirka 5 centimeter stora)

1 påse jäst/näring(vet ej hur mycket det är i den)

Cirka 20 liter vatten

Rör ut hälften av sockret i 5 liter kokhett vatten. (Jag använder jäshink)

Blanda ner rabarberna, fyll på med resten av vattnet(kallt) och häll i jästen. Sätt på locket och låt jäs i ca 1 vecka. Sila ifrån rabarberna och tillsätt resten av sockret och fyll på med ytterligare vatten till en totalmängd av 20 liter. Skaka lite för att få igång jäsningen. Låt jäsa i cirka 3 veckor eller tills jäsningen slutat (minst 2 minuter mellan varje bubbla).

Tappa om till annat kärl utan bottensatsen och tillsätt jässtopp/citronsyra och skaka ur all kolsyra.(Jag skakar 2 gånger/dag då tar det cirka 5 dagar)

Tillsätt klarningsmedel(kiselsol) och sedan gelatin.

Skaka kraftigt mellan påsarna!

Ställ vinet svalt och låt klarna tar allt mellan 3 dagar-1½ vecka.

Tappa om till flaskor eller bag-in-box.

KLART!

 

 

 

 

Anmäl
2008-08-20 15:11 #20 av: CatarinaJ

Men vad bra! Tack Katarina2, sparade mig en del bensinpengar Flört. Detta ska sparas och testas!

tack så mycket!

Anmäl
2008-08-21 00:26 #21 av: Katarina2

Ja du är välkommen ändå jag har gjort flera sorter på samma recept.

Byte en gång ut sockret mot hälften farinsocker - resultatet blev nästan som portvin/madeira.

Har även provat att ta annan frukt istället för rabarber men annars samma recept.

Tuttifrutti-vin = honungsmelon,ananas på burk,päron,plommon, persikor på burk, färsk ananas, apelsiner och några äpplen. (Jag gick in på Lidl och tog en av varje mest för att prova om det fungerade). Blev mycket bra det också.

Äpplevin = äpplen och några krossade nypon, cirka 2-3 deciliter(har läst att det ska vara bra kombination) Också mycket bra.

Och i år blev det rabarber och fläderblommor. Mycket bra och mindre sött än bara rabarber.

Anmäl
2008-08-21 10:27 #22 av: CatarinaJ

Härligt! Vi på vinifokus har vår egen "vinmakare", Tack för att du så frikostigt delar med dig Katarina2!

Anmäl
2008-08-22 03:14 #23 av: Hawknestgrove

Tack! Det sparar vi!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-07 01:11 #24 av: catomania

Det ska bli spännande att prova

Anmäl
2009-02-24 13:34 #25 av: [slo]

Hej! Är rätt ny på den här avdelningen, har mest läst lite tidigare.

Jag gjorde en sats "Rulles 7 dagars" vitt vin för snart    två veckor sen, och det blev inte alls tokigt tycker jag. Kostade 99 kronor på Coop Forum, dom har även alla tillbehör som behövs. Om det är någon som är sugen så rekommenderar jag det! Ska köpa en annan sort så fort jag får löst det med lagring, antingen mosel eller riesling.

Anmäl
2009-02-24 18:39 #26 av: Hawknestgrove

Okej, tack för tipset! Kan ju i så fall vara ett alternativ om man ska ha stor fest i allafall! För en hundring får du ju inte ens en trelitersbox för. Och detta var väl 20 liter?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-24 19:34 #27 av: [slo]

Ja 20 liter ungefär, blir lite svinn med bottensats och sånt Glad

Anmäl
2009-02-25 17:05 #28 av: Hawknestgrove

Ja ska man ha ett hejdundrande gardenparty, så är ju detta det mest prisvärda alternativet. Då brukar ju inte folk vara så himla nogräknade. Sen tillkommer väl socker, va? Eller är det bara att mixa ihop det som finns i paketet med vatten?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-26 11:40 #29 av: [slo]

Nä det stämmer som du skriver, man behöver 4 kilo socker också. Kostar väl nån 50-lapp Glad

Anmäl
2009-02-26 20:05 #30 av: Hawknestgrove

Ja det blir ju superbilligt i allafall. Om vi räknar 16 liter för 150 kronor.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-16 09:54 #31 av: Katarina2

Nu är det dags att sätta första satsen med rabarbervin, tror det blir en sats till innan midsommar och då blir det en blandning av rabarber och fläderblommor!

Anmäl
2009-05-17 20:28 #32 av: Hawknestgrove

gott!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-23 14:57 #33 av: Grodan77

Gott gott, hur är kombinationen rabarber äpple? Har testat det som saft och det var gott någon som vet?

Anmäl
2009-05-27 10:57 #34 av: Katarina2

Jupps funkar jättebra säg nåt jag inte provat, vill ju ta vara på all frukt man har och man kan ju inte bara göra paj hela tiden.

Anmäl
2009-05-27 20:53 #35 av: Hawknestgrove

Jo då rabarberpaj med muskot HAHA!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-27 23:42 #36 av: Katarina2

Fniss stämmer du har så rätt!

Anmäl
2009-06-18 21:48 #37 av: Katarina2

Sitter nu och provsmakar den första satsen rabarbervin för i år. Nästa sats sätts på söndag då blir det en blandning av rabarber och fläder.

Denna sats gav 19 liter 22 procentigt vin inte illa pinkat av en trähäst klart och fint!

Anmäl
2009-06-21 14:37 #38 av: Hawknestgrove

Grattis! Ingen dålig "pocent" heller!Flört

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-02 20:34 #39 av: Katarina2

Är det någon mera som brukar göra eget vin?

Jag har nu ett sats med flädervin på jäsning, men jag skulle vilja ha det torrt.

Hur gör man då? Mina viner har en tendes till att bli starka(hög procent) och söta skulle vara gott med ett torrt vitt vin av fläder.

Anmäl
2009-07-07 22:28 #40 av: Hawknestgrove

Ja du, hur vore det, om du kanske tog vanlig vinsats och lade till fläderblommor i den? Det är ju tid för det nu!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-08 09:33 #41 av: Katarina2

Hum, men jag har ju redan börjat tror jag ska låta den stå lite längre, inte ha så bråttom. Kan ju vara värt ett försök, annars får man väl använda den som drink, funkar ju det med, för gott är det!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.