Annons:
Etiketthemmagjort
Läst 7449 ggr
Loucar
8/26/09, 12:49 AM

Krusbärsvin

Hitta ett gammalt recept när jag letade i Iduns kokbok.

12,75 kilo halvmogna röda krusbär

5,1 kilo farinsocker

Krusbären rensas fria från blad, men snoppas ej. De stöts eller mals sönder på köttkvarn, varefter massan packas väl i en stor stenkruka, vilken överbindes med fyrdubbel handduk och får stå på svalt ställe 14 dagar. Då avlyftes den översta skorpan, annars blir vinet lätt mögligt. Massan pressas därefter eller vrides, saften slås på en halvankare och sockret tillsätt. Därefter fylles ankaret med kokt kallt vatten och skall sedan stå osprundat 3 veckor. Ankaret sprundas då och får såt orubbat till februari. Vinet är vid denna tid färdigt att buteljera. När det tappas från akaret silas det först, för att det skall bli riktigt klart, genom silduk i krukor och buteljeras sedan. Av största vikt är att ankaret ej rubbas under tappningen.

Det är ju gammalt språk i denna kokbok och det går säkert att göra på modernare sätt idag men jag tyckte det var lite kul recept.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
Hawknestgrove
8/26/09, 2:51 PM
#1

Påminner om det där "sockerbitsvinet" Nån som känner igen det?

Man har en damejeanne och fyller med fruktsaft, första dagen sätter man till en sockerbit, andra dagen två, tredje dagen tre och så vidare.

Nån som känner igen det?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Loucar
8/26/09, 3:05 PM
#2

Hitta ett recept på matinfo.se

Sockerbitsvin

3 kilo plommon

3 kilo bitsocker

5 liter vatten

Beskrivning

Ansa och dela plommonen och lägg dem i jäskärlet. Slå på hett vatten.
Lägg i 15 sockerbitar. Skaka om. Sätt på locket med jäsröret som tjänar som vattenlås och hindrar damm och smuts att komma ner i kärlet.
Lägg sedan i 15 sockerbitar varje dag och skaka om. Snart börjar det bubbla muntert i jäsröret.
När sockerbitarna är slut ska vinet stå och jäsa färdigt. Skaka om kärlet då och då.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Hawknestgrove
8/26/09, 10:43 PM
#3

Tack! Verkar rätt kul!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Upp till toppen
Annons: