2017-10-05 11:29 #0 av: Magnetism

Hemmagjort vin är både roligt att tillverka, att dricka själv och att ge bort! Det är dessutom mycket enklare än många tror. Här följer en text i två delar om hur man på olika sätt kan gå tillväga för att enkelt fylla upp vinhyllan!

När du har startat och gjort de första momenten så är det dags att sätta vinet på jäsning, men hur länge ska vinet stå och jäsa? Det är väldigt olika. En del viner är färdigjästa efter ca en vecka, medan andra viner ska jäsa i flera veckor.Starkare viner kräver längre jäsningstid och mer socker. Om du vill vara säker på att din jäst kommer att klara av en högre alkoholhalt (14% eller högre) så bör du köpa starkvinsjäst. Om du använder frukt så ska den silas bort efter ungefär en vecka och sedan ska vinet jäsa färdigt. Exakt hur allt ska gå till beror på receptet som du följer och det finns oändligt många sätt. En bra sak att komma ihåg är dock att sockret bör tillsättas i omgångar med några dagars mellanrum för att inte överbelasta jästen. För hög sockerhalt kan innebära sämre jäsning eller att jäsningen  stannar av helt. När jäsningen är färdig ska vinet klarna. Om du har tålamod så kan du låta vinet jäsa ut av sig självt innan du tillsätter jässtopp och sedan tappa om det ett par gånger för att få bort bottensatsen. Därefter kan du låta vinet klarna med hjälp av tiden. Om du hellre vill få jobbet färdigt och ha mer kontroll över vinet så kan du avsluta jäsningen med jässtop efter önskad tid och sedan tillsätta klarningsmedel. Jässtopp används för att hindra vinet från att börja jäsa på nytt efter avslutad jäsning och är en blandning av kaliumpyrosulfit och Kaliumsorbat som ger vinet SO2 och Sorbinsyra vilket stannar jäsningen och konserverar vinet. Klarningsmedel består av gelatin och binder partiklar och grummel i vinet så att det lätt sjunker till botten och därmed blir enklare att avlägsna vid omtappning innan vinet tappas upp på flaska/dunk.

Vinet smakar bättre med tiden så om du kan hålla dig från att dricka upp det så är så kallad bulklagring att rekommendera. Det innebär att du fyller upp en stor dunk med vinet och låter det stå i jämn temperatur under förslagsvis ett till två år innan det tappas upp på flaskor. Det går naturligtvis bra att lagra vinet i flaskor redan från början men med bulklagring får du en jämnare smak på vinet eftersom hela satsen lagras tillsammans. Annars riskerar du att varje flaska lagras individuellt och det blir då olika mognad i varje flaska och kan även påverka smaken. 

När man väl börjar läsa på om vintillverkning så får man lätt kalla fötter eftersom det kan verka väldigt krångligt, men jag vill understryka att det inte behöver vara det. Det absolut enklaste sättet att testa är att köpa just ett färdigt vinkit och bara följa instruktionerna. När man sedan har fått lite smak på hela proceduren så har ÖoB ett startkit utan saft som innehåller olika små påsar med olika ingredienser i och en broschyr som innehåller allt du behöver veta! Steg för steg instruktioner, tips, information om utrustning och enkla tips och råd. Även en tabell som visar hur mycket socker du behöver totalt för olika frukter och bär. Om du vill mixtra med smaker men inte har någon frukt eller bär och inte heller vill lägga ner en förmögenhet på köpefrukt så kan du använda måltidsdryck. Se bara till så att den inte innehåller konserveringsmedel och det är till din fördel om du kan räkna ut sockermängden i koncentraten du köper eftersom du då kan justera mängden socker som ska tillsättas. Ett tips är att använda sig av andra smaker än bara frukt och bär. Jag tillsatte till exempel vaniljstänger och kanelstänger i mitt äppelvin och det resulterade i ett fantastiskt doftande vin med smak av äppelpaj. Allra sist tappar man upp vinet i rengjorda flaskor eller dylikt och om man gillar pyssel så är det extra roligt med en egen, hemmagjord, etikett som man enkelt fäster på flaskan med vanligt papperslim och eventuellt sprayar med hårspray för extra hållbarhet.