Allmänt

Att göra eget vin hemma!

2017-10-05 11:12 #0 av: Magnetism

Hemmagjort vin är både roligt att tillverka, att dricka själv och att ge bort! Det är dessutom mycket enklare än många tror. Här följer en text i två delar om hur man på olika sätt kan gå tillväga för att enkelt fylla upp vinhyllan!

Att göra eget vin hemma är både roligt och kan vara enklare än man tror! Det krävs dock en hel del tålamod och man bör ha läst på lite innan man sätter igång. Hemmagjort vin kan du göra på olika sätt. Det går till exempel att köpa så kallade vinkit på många affärer (som tex coop, systembolaget eller ÖoB) som innehåller nästan allt du behöver för att tillverka ditt vin. Då behöver du bara köpa utrustning och följa instruktionerna. Du kan även köpa ett vinkit och bara byta ut saften som medföljer om du vill experimentera med smakerna själv. Sen har vi även det lite mer tidskrävande vinet, men som inte nödvändigtvis är svårare, nämligen att jäsa vin på egen frukt och du kan då även köpa egna ingredienser som jäst etc efter tycke och smak. Du kan använda fryst, färsk eller torkad frukt men det gäller att hitta ett recept som passar dig och hur du vill gå tillväga. 

Det är olika jäsningstid på bär och så kallade "hårda frukter" som tex äpplen, så man får antingen läsa på eller prova sig fram! Jag har testat att jäsa äppelvin på gröna äpplen som jag plockade själv och det vinet blev riktigt bra. Vinet smakar bäst om man använder gröna och nästan omogna äpplen, eller en väldigt sur sort. Oavsett vilken metod du väljer att använda så behöver jästen socker för att kunna jäsa så det kommer förmodligen att gå åt några kilo.  

Så vad behöver man för utrustning? Först och främst ett jäskärl som rymmer minst den mängd som du tänkt göra (vanligast 25-30L) och ett extra kärl till omtappningar av vinet. Det finns plasthinkar med lock som har ett hål för jäsrör och dessa är väldigt behändiga när man jäser sin egen frukt eftersom man kan behöva röra om frukten eller trycka ner den under ytan ibland. Detta är väldigt svårt i en glasdamejeanne! Du behöver också en hävert. En hävert använder du för att tappa om vinet. Jäsningsmätare underlättar en hel del, även kallad hydrometer eller oechslevikt. Med denna kollar du om jäsningen är avslutad (eller om du vill kolla så att den har påbörjats) och du kan även beräkna alkoholhalt eller hur mycket socker du behöver addera vid eftersötning. Glöm inte att mäta och anteckna precis vid start! Du behöver startvärdet. Alkoholmätare för vin visar inte lika exakt som en uträkning med hydrometern, men den visar på ett ungefär och kan vara bra att ha om man vill kolla alkoholhalten snabbt och enkelt. Alkoholmätare för sprit visar helt fel värden på vin så använd inte en sådan. Rengöringsmedel är viktigt. Använd inte diskmedel eller det du har liggandes i skrubben. På ÖoB vid brygghyllan finns ett jättebra rengöringspulver som räcker länge och som är enkelt att dosera. Du behöver rengöra både jäskärl och redskap ofta så se till att du har ett bra medel hemma som är ämnat för hemmabryggning. Utöver dessa redskap behöver du ett recept och ingredienser. 

Anmäl
2017-11-17 18:45 #1 av: Madde

Jättebra artikel. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.