2016-11-15 22:58 #0 av: Magnetism

Oavsett om du har köpt ditt vin till en middagsbjudning, kvällsmys i soffan, eller till en egen stund i badkaret, så är vi nog överens om att ett gott vin bör avnjutas ur ett glas. Även om det är fullt möjligt att dricka det direkt ur flaskan. Kanske har du ett favoritglas som du alltid dricker ur? Har du isåfall koll på vad det glaset gör med ditt vin? Denna artikel kommer att handla om just detta; Vinglas.

Visste du att glaset faktiskt har en påverkan på innehållet? Beroende på glasets form, material och om det är rött eller vitt vin som serveras i glaset, så upplevs smaken annorlunda och det finns förklaringar till detta. 

Ett vanligt vinglas brukar vara utformat med en rund skål nedtill som smalnar av upptill. Detta för att du ska kunna snurra vinet och frisätta aromer som sedan samlas upp där glaset smalnar av som sedan gör det lättare för dig att känna doften av vinet. 

Ju större skål ditt glas har desto mer påskyndas oxidationsprocessen, dvs syresättningen till vinet, som framhäver både doft och smak. Ett bra vinglas av hög kvalité är oftast tillverkat av blykristall. Tack vare att blyoxiden i ett äkta kristallglas jämnar till glasporerna, kan vinet andas lättare och därmed frigöra mer smak och arom när det snurras. 

Det finns oändligt med former på vinglas och det kan vara bra att ha lite kunskap kring detta om du vill se till att just ditt favoritvin presterar till fullo. Om glaset är högt och öppet så framhävs beska och syra. Om det är högt och smalt så framhävs vinets alkohol och fatkaraktär. Om glaset har en stor öppning så försvinner dofterna snabbt och gör att väldigt mycket syra lyfts fram. Det finns olika glas framtagna just för speciella druvor, men de två sorter jag nämner här är speciellt framtagna och populära bland vindrickare av just rödvin. Vilket glas du ska använda beror på vilket vin du tänker dricka. 

Bordeauxvinglas vänder sig till de flesta röda vinerna, men är särskilt passande till de fylligare. Skålen är inte så bred och har skapats för att styra vinet mot baksidan av din mun. Bordeauxglas används gärna till kraftiga röda viner med mycket tanniner som till exempel Cabernet Sauvignon och Merlot.

Burgundy /Bourgognevinglasen har en bredare skål och de är särskilt skapta för att framhäva aromerna och för att föra vinflödet mot din tungspets. Framförallt viner med högre syra passar i detta glas men det passar även till kraftiga och mogna vita viner, framförallt Chardonnay.

Dessa glas finns att köpa överallt där de säljer glas men under olika varumärken. Om du inte har hört talas om Bordeauxglas eller Burgundyglas tidigare så kan jag lova att du kommer att stöta på namnen någonstans antingen på internetsidor för inredning eller tex Åhlens. Dessa glas finns överallt.

Till vita viner finns det en större variation av glas och många av dessa passar även till rosé, som liksom vitt vin bör avnjutas svalare än rött vin. En sak de flesta vitvinsglas har gemensamt är att de är aningen mindre är rödvinsglas. Detta beror på att en större mängd vin hinner värmas upp innan du tömt ditt glas. Att alla vinglas har en lång hals beror dels också på temperaturen. Man vill helt enkelt inte dricka varmt vin så därför undviker man onödig värme från handen som håller i glaset genom att hålla i halsen, men man slipper även störa vinets aromer med eventuella dofter från sin hand.  

Vita, fruktiga och friska viner, som tex viner av Sauvignon Blanc, passar bra i ett glas som är något tulpanformat och lätt avsmalnat uppåt. De tulpanformade kuporna passar bäst till aromatiska viner då formen är till för att framhäva just aromen. Andra vitvinsglas att välja bland kan ha kupa och avsmalnande topp, eller vara öppen, halvkupa eller kon. 

Champagneglas ser vi oftast i två olika utföranden. Den äldre varianten, ett så kallat coupeglas, med bred kupa och en kort hals är att  föredra om du vill få fram smak och arom.  Du kan även med fördel dricka champagne ur ett klassiskt rödvinsglas.  Om du däremot bara dricker bubbel för just bubblorna vid tex nyår så är det långa glaset, som kallas för flöjt, ett bra alternativ. Det är utformat just för att hålla karboxyleringsnivåerna i champagnen på optimal nivå så länge som möjligt, men om öppningen är för smal så går du miste om aromerna.