Allmänt

Tungans sk. "smakzoner" - en myt!

2012-02-22 10:05 #0 av: vininfo.nu

Ni har säkert hört, eller läst, att våran tunga är uppdelad i "smakzoner", där olika zoner känner av olika grundsmaker. En beskrivning som även förekommer i vinlitteratur. Riedel påstår sig exempelvis till och med designa glas efter de sk "smakzonerna". Smakzoner som alltså inte existerar...

Teorin bakom dessa sk. "smakzoner" härrör från en felaktig översättning av Harvard psykologen Edwin G. Boring av den tyska artikeln ”Zur Psychophysik des Geschmackssinnes”  (Hanig D.P., Philosophische Studien, 17, 1901, 576–623) skriven 1901. Denna ursprungliga artikeln innehöll oklara data som föreslog att  olika delar av tungan stod för olika bas smaker.

Det artikeln egentligen visade var att man hade upptäckt små skillnader i tröskelvärden (för detektion) över tungan, skillnader som översattes som att det förelåg skillnader i känslighet mellan olika delar av tungan.  Något som sedan har spridit sig i allt från artiklar till läroböcker.

Det som gäller, och som man därefter visat gång på gång, är att vissa delar av tungan visserligen kan upptäcka en smak tidigare än delar, men att hela tungan trots det lika bra på att förmedla känslan av dom olika grundsmakerna och då även intensiteten av dom.  Mao, det finns inga smakzoner…

1974 bekräftades att alla grundsmakerna finns på alla delar av tungan.  [Collings, V.B., 1974, Human Taste Response as a Function of Locus of Stimulation on the Tongue and Soft Palate, Perception & Psychophysics, 16: 169-174.]

2001 så publicerade Scientific American en artikel ”The Taste Map: All Wrong” som återigen bekräftade frånvaron av några smakzoner.  ["The Taste Map: All Wrong", Scientific American, March 18, 2001.]

Sedan har flera forskare visat att smaklökarna (oavsett grundsmak) sitter utspridda över hela tungan, och att det tom är så att varje smaklök faktisk känner av flera grundsmaker.  Chandrashekar et al skriver: "Recent molecular and functional data have revealed that, contrary to popular belief, there is NO tongue map: responsiveness to the five basic modalities - bitter, sour, sweet, salty and umami - is present in all areas of the tongue."  [Chandrashekar et al., "The receptors and cells for mammalian taste", Nature, Vol 444, 2006, 288-294.]

Slutligen så har ni säkert sett Felix tv-reklam för tomatketchup där dom visar upp en tunga med smakzonerna inritade samtidigt som en röst säger "vetenskapen har visat...".  Hur som helst reklamen blev fälld av reklamombudsmannens opionsnämnd i januari 2012 med motiveringen "Felix ketchup ljuger. I veckan fällde reklamombudsmannens opinionsnämnd en ketchup-annons, som föreställer en utsträckt tunga med fem smakzoner utritade. "Därför blir allt godare med Felix tomatketchup", stod det i annonsen. Men tungan har inte fem smakzoner – det är en myt. Och bilden på tungan ger ett överdrivet intryck av smakupplevelsen, skriver nämnden som klassar annonsen som vilseledande." [SR P1 - Medienyheter i korthet, 14 januari 2012.]

Anmäl
2012-02-23 16:10 #1 av: Hawknestgrove

se där.... det var väl det jag misstänkte. Alla de löjliga testerna med sura söta salta saker på olika ställen smakade ju likakdant...

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2012-03-13 16:42 #2 av: Hawknestgrove

Ingen mera som vet dessa?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2012-04-11 23:03 #3 av: Hawknestgrove

Tyst

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2012-06-11 17:37 #4 av: Hawknestgrove

Cool

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.