Annons:
Etiketterallmäntartikel
Läst 7672 ggr
[LenaB]
2/17/08, 8:24 PM

Det viktiga klimatet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Klimatet är en mycket viktig faktor. Druvor i varmt klimat mognar snabbt

Klimatet har stor betydelse för hur vinet ska bli. Har druvorna vuxit i ett varmt klimat får de en annan karaktär än det vinet som kommer från ett svalt klimat.

I varma och soliga förhållanden mognar druvorna snabbt och får en hög sockerhalt. De blå druvorna får dessutom mycket färg och garvsyra i skalen, men syrahalten sjunker.  För lite syra kan vara förödande. Det krävs en perfekt balans mellan sötma och syra redan i druvan för att det ska bli ett kvalitetsvin.

I svala klimat  är det mosatta förhållanden som gäller. Här är syran inget problem men det är sockerhalten. Det är sockret som omvandlas till alkohol vid jäsningen. I vissa vindistrikt har man tillstånd att tillsätta socker i musten för att det ska få tillräckligt hög alkoholhalt. Det är svårt att odla blå deuvor i svala klimat för de behöver sol och värme för att djupna i färg. Garvsyran sitter i skalet så den behöver sol och värme för att utvecklas.

Ett rött vin som kommer från ett svalt klimat har oftast en friskt fruktsyra men är mycket blekt i färgen.

Vita viner från varma länder är oftast kraftiga, hög alkoholhalt.  Är vinet odlat i svalare klimat så får vinet en naturligt frisk syra. Allt handlar om balans och harmoni. Har druvorna den rätta sammansättningen beror det helt på vinodlaren och vinmakaren om vinet får hög kvalitet eller inte.

Av Lena Bengtsson.

Annons:
Faxlin
2/18/08, 8:50 AM
#1

Jag blir alldeles stum. Här haglar de bra artiklarna in. Och jag bara suger åt mig kunskapen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Hawknestgrove
2/18/08, 7:14 PM
#2

Åsa, jag med. Sitter här som en dum guldfisk och bara gapar.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

SamanthaJones
7/31/09, 2:26 PM
#3

Super Glad

Vänligen

Sofia

 

Medarbetare på brukshundar

Loucar
7/31/09, 3:24 PM
#4

Jättekul med såna här artiklar mer!

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Charlie8
8/6/09, 1:07 AM
#5

Mycket bra inslag! Bra fakta.

//C

Jag är själv en rostig Sommelier.

Upp till toppen
Annons: