Klimatet är en mycket viktig faktor. Druvor i varmt klimat mognar snabbt
Klimatet har stor betydelse för hur vinet ska bli. Har druvorna vuxit i ett varmt klimat får de en annan karaktär än det vinet som kommer från ett svalt klimat.
I varma och soliga förhållanden mognar druvorna snabbt och får en hög sockerhalt. De blå druvorna får dessutom mycket färg och garvsyra i skalen, men syrahalten sjunker. För lite syra kan vara förödande. Det krävs en perfekt balans mellan sötma och syra redan i druvan för att det ska bli ett kvalitetsvin.
I svala klimat är det mosatta förhållanden som gäller. Här är syran inget problem men det är sockerhalten. Det är sockret som omvandlas till alkohol vid jäsningen. I vissa vindistrikt har man tillstånd att tillsätta socker i musten för att det ska få tillräckligt hög alkoholhalt. Det är svårt att odla blå deuvor i svala klimat för de behöver sol och värme för att djupna i färg. Garvsyran sitter i skalet så den behöver sol och värme för att utvecklas.
Ett rött vin som kommer från ett svalt klimat har oftast en friskt fruktsyra men är mycket blekt i färgen.
Vita viner från varma länder är oftast kraftiga, hög alkoholhalt. Är vinet odlat i svalare klimat så får vinet en naturligt frisk syra. Allt handlar om balans och harmoni. Har druvorna den rätta sammansättningen beror det helt på vinodlaren och vinmakaren om vinet får hög kvalitet eller inte.
Av Lena Bengtsson.