Allmänt

Lagring av vin.

2008-02-17 19:35 #0 av: [LenaB]

Ska man lagra vin bör det vara i en sval mörk källare.

 

Hur länge man kan lagra ett vin är väldigt varierande. Vissa kan man lagra andra inte. Många faktorer spelar in. Är vinet rött eller vitt? Är det ett vin som är framställt för att drickas omgående eller är det gjort för lagring? Vilka förvaringsmöjligheter finns att tillgå?

Hur vill man ha vinet? (ungt, fruktigt, moget, utvecklat) De olika vintyperna. Lätta friska vita viner bör deickas unga. Det är ingen större idé att lagra dem. Köp hellre hem dem strax innan de ska konsumeras. Fatlagrade, smakrika vita viner kan ligga i en sval källare i flera år. Vissa viner kan ligga och utvecklas i tio år eller mer. Har man ingen bra källare bör man inte lagra viner mer än i sex månader.

Mousserande viner som Champagne bör alltid förvaras liggande. Ligger de svalt i en källare kan de klara sig i flera år.

Lätta röda viner bör inte heller sparas alltför länge. De klarar sig säkert i ett halvår även om de ligger i rumstemperatur.

Kraftiga fylliga viner kan lagras länge. Det beror på vinets kvalitet om det kan lagras i fem eller femtio år i en sval källare.

Det bästa sättet att lagra vin är att lägga dem i en sval källare. Viktigt är att temperaturen är mellan 10-12 grader varmt. Temperaturen bör inte variera för mycket utan vara så stabil som möjligt. Vinet bör förvaras mörkt då ljus verkar åldrande på vinet. Det bör heller inte utsättas för vibrationer. 

Av Lena Bengtsson.

 

Relaterade länkar      Bild från:

sxc.hu

Av: LenaB

Datum för publicering

  • 2008-02-17

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-02-18 08:46 #1 av: Faxlin

Mycket intressant läsning. Kanske man skulle sattsa på att köpa hem några flaskor för lagring. Jag har en mörk kall matkällare där bör de trivas således. Då jag inte dricker speciellt ofta heller så lär jag inte ha några svårigheter att spara ett par flaskor några år Skrattande

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-02-18 09:37 #2 av: [LenaB]

Du har nog goda möjligheter att lägga några flaskor på en hylla där nereGlad Kolla bara upp så vinet är lämpligt för lagring. De flesta viner på bolaget är tillverkade för ganska snar konsumtion.

Vh LenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-02-18 09:45 #3 av: irode

För många år sidan lärde jag av en vinkypare att man inte skall dricka (rött) vin inom den första tiden (1-2 veckor beroende på vinets ålder) efter man har tagit hem dom.

Vinet störs lite av att bli skramlat runt när det transporteras. När man kommer hem lägger man vinet kyligt och mörkt. Några timmar innan det skall drickas, hämtar man flaskan och ställer den på bordet, så eventuell bundfällning faller ner och vinet tempereras.

Unga viner öppnas ett par timmar innan det skall drickas. 

Skrattande Inge

Anmäl
2008-02-18 19:04 #4 av: Hawknestgrove

Ännu mera lärdom! Kul!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.