Historia kring vinet.

Tillverkningen av vin.

2008-02-23 17:02 #0 av: [LenaB]

Vintillverkningen kan vara hur komplicerad som helst. Det är många steg innan vinet hamnar på flaska.

 

Lite om hur tillverkningen av vitt vin går till.

Jag förklarar i stora drag hur det kan gå till.

Druvorna skördas någon gång i september-oktober. Det kan variera, men de flesta skördar då. Man kan skörda antingen på dagen eller natten. Skördar man på natten undviker man vildjäsning. Man forslar bort druvorna till pressning. När musten pressats ut så finns det en naturlig grumlighet i musten som man vill ha bort. Då kan man antingen centrifugera eller kyla ner musten så man får som en bottensats längst ner.

När detta är klart pumpas musten till jäskar. Där jäser musten i cirka två veckor i 15+ till 20+ grader. Sedan genomgår vinet diverse former av klarning och filtrering samt lagring innan det tappas på flaska.

Av LenaB

 

Relaterade länkar

Av: LenaB

Datum för publicering

  • 2008-02-23

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-02-24 16:00 #1 av: Hawknestgrove

Det där med nattskörd var intressant. Det tänkte jag inte på, men det är klart, det är alltid svalare på natten

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-02-24 16:09 #2 av: [LenaB]

Ja, druvorna blir svala och de börjar inte jäsa. Fiffigt!

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.