Historia kring vinet.

De viktiga ekfaten.

2008-03-17 18:57 #0 av: [LenaB]

Tunnorna har en stor betydelse för hur vinet kommer att bli. Man kan bara använda varje fat i några få år.

 

Ekfatlagringen inverkar på vinet på många sätt. På grund av ekens porositet, kommer vinet i begränsad kontakt med syre. Detta leder till en långsam oxideringsprocess som minskar på fruktsmaken i vinet (man talar om frukt) men som i samverkan med eken ökar mängden smakämnen i vinet. Tunnan avsöndrar även tanniner till vinet, vilket gör vinet mera långlivat men också strävare. Om vinet skall utvecklas positivt av lång eklagring måste vinet ha mycket fruktsmak och sålunda komma från mycket mogna druvor.

En tunna ger mest smak åt vinet under de första åren av sin användning, därefter avtar dess kapacitet att ge vinet smak, eftersom träet i tunnan successivt har lakats ur på de ämnen som kan lakas ur. På grund av detta är det av stor betydelse huruvida man använder nya eller gamla ektunnor då man lagrar vinet. (Detta är någonting som inte tagits i beaktande i de regler om lagring som ställts upp exempelvis i Rioja och Toscana, där enbart längden på ekfatslagringen regleras.) Det är också en kostnadsfråga om nya eller begagnade fat utnyttjas, därför är det betydligt vanligare att högklassiga viner som kan säljas dyrt lagras på 100% ny ek.

Fatets storlek påverkar också hur mycket smakämnen som lakas ur, av det enkla skälet att det finns mer mycket träyta per liter dryck i ett mindre fat än i ett större. Dessutom påverkas hur mycket och hur snabb dryckens mognad blir. Vid whiskytillverkning (inom EU) finns det lag på att whiskyn måste lagras minst tre år på ett fat som inte är större än 700 liter. De flesta single-malter använder fat i storleksordningen 200-300 liter, Mackmyra Svensk Whisky lagrar en del av sin whisky på 30-litersfat.

Sammantaget innebär effekten av storleken och åldern i vinsammanhang att mindre, relativt nya fat (ofta 225 liters Barrique bordelaise används när man vill att vinet skall få tydlig fatkaraktär, medan större, äldre fat (ofta 500-1200 liter) används när fatlagringen mer är till för att vinet skall mogna och få en aningen syrekontakt.

En annan faktor som har enorm inverkan på smaken är hur länge och hur kraftigt tunnan rostats. Tunnorna rostas inifrån för att de skall hålla vätska, men en kraftigt rostad tunna ger en kraftigt rostad eller rökig smak åt vinet.

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-03-18 05:07 #1 av: [mingdie]

Bra artikel. Kan också tillägga som inte riktigt framgår är att för whisky används ofta gamla portvin och sherryfat som då ger smak och färg till whiskyn.

Det finns också vingårdar som fuskar och till till exempel Chardonnay så lägger dom träspån i vinet istället för att lägga vinet på riktigt fat. Du får då en ekliknande smak men det blir inte den riktiga eksmaken. Men det är på billiga viner som dom gör det.

Anmäl
2008-03-19 01:03 #2 av: Hawknestgrove

Undra just varför just ekfat? Ok, att man inte kan använda barrvirke, men tänkte på exempelvis bok.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-19 14:58 #3 av: [LenaB]

Här är en länk som leder till en intressant sida. Här beskrivs varför man använder just ek och hur man gör faten.

 

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-03-20 00:03 #4 av: Hawknestgrove

Tack för en intressant sida!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-20 00:08 #5 av: Hawknestgrove

Undrar vad man kan göra med ekfaten sen? Att göra jacuzzipooler av dem är väl ingen hit.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-20 04:46 #6 av: [mingdie]

#5 En populär grej är att göra möbler av dom. Många av dom små används också i trädgårdar att plantera i eller för regn vatten.

Anmäl
2008-03-20 15:47 #7 av: Hawknestgrove

Nån som hört talas om, det där med att man förr kunde köpa ekfat från whisky på Vin och Sprit i Stockholm? Sägen förtäljde dessutom vidare, att om man fyllde faten med lite vatten och rullade dem, så fick man ut 10-20 liter whisky, visserligen lite alkoholsvagare. Priset då skulle visst ha legat på cirka 200 kronor för ett fat. Pinglar det nån klocka hos någon, som liksom jag hört denna vandringssägen?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-12 00:07 #8 av: junglebum

#5 När jag var i Stellenbosch berättade de att de använde ekstavar till grillen på söndagar. Kan tänka mig att det ger en trevlig bismak.

Anmäl
2008-06-12 17:59 #9 av: [LenaB]

Det sätter en jättefin smak på köttet. Glad

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2008-06-14 19:33 #10 av: CatarinaJ

Mingdie: Du skrev att Chardonnay fuskar. Många vinländer använder den druvan. Kan du berätta mer?

Anmäl
2008-06-26 14:41 #11 av: [mingdie]

Här kommer ett par foton på vad man kan använda gamla ekfat till. Varför inte ljusstake, bricka eller hopfällbart bord.

 

Anmäl
2008-06-26 14:42 #12 av: [mingdie]

Eller så kan man ha det som vattenuppsamlare med pump på.

Anmäl
2008-06-26 14:49 #13 av: [mingdie]

Och sedan ber jag om ursäkt att jag inte har svarat på #10

Det är själva druvan Chardonnay som det fuskas mest med. Ett bra Chardonnay har en stark gul färg och en nästan smöraktig smak. Det kommer från lagring i ekfat. Men det kostar pengar att lagra på det sättet så för vissa billigare Chardonnay viner så lagrar man inte i ekfat utan i stålcylindrar som man gör med till exempel Sauvignon Blanc. För att då få färgen och smaken som blir av ekfaten så fuskar man genom att lägga träspån i vinet som sedan silas bort innan det tappas på flaska.

Om du har ett riktigt bra Chardonnay och ett billigt med träspån så känner du skillnad med en gång. 

Anmäl
2008-08-05 12:44 #16 av: CatarinaJ

Hum, skulle vara intressant att veta vilka som fuskar och inte fuskar för att kunna köpa de olika vinerna för att smaka och känna skillnaden. Har du något tips Mingdie?

Anmäl
2008-08-05 14:15 #17 av: [mingdie]

När jag var på besök i Sverige i Juli så pratade jag med en trevlig kille på systembolaget om just det och han kunde peka ut flera viner framför allt från USA där träspån var tillsatta. Som han sa så blev det en väldigt kraftig ekig smak på vinet utan balans med dom andra smakerna och lukterna. Tyvärr så la jag inte namnen på minnet utan kommer bara ihåg det fina balanserade chardonnay från Australien som jag valde. Det kostade över 250 kronor men var väl värt det.

Ta och fråga någon bra på systembolaget så kan dom säkert ge dig tips.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.