Historia kring vinet.

Vinhistoria från Nya Zealand

2008-08-21 14:58 #0 av: CatarinaJ

Denna intressant artikel har vår vän "mingdie" skrivit!Den är mycket intressant och jag vill oxå här passa på att tacka så hjärtligt till dig, mingdie! /Catarina

Lite vinhistoria från Nya Zealand  

 

 Nya Zealand började med att göra vin för inhemskt bruk under 1800-talet men en riktig vinindustri började inte utvecklas förän immigranter från Croatien anlände i slutet av 1800-talet. Dom skapade vingårdar i norra och västra Auckland. Ett intressant fakta är att dom gjorde port och sherry till dom mest brittiska invånarna och bordsviner till sig själva.

 

I slutet av 70-talet så planterades för första gången den druva som skulle sätta Nya Zealand på vinkartan. Det var druvan Sauvignon Blanc. Man hade kommit på att den torra och fattiga jorden som inte var bra till betesmarker för får var utmärkt för vinrankor.

 

När Storbritannien gick med i EEC 1973 så fick Nya Zealand svårt med att exportera sitt fårkött och mjölkprodukter till Europa med sina höga tullar så man tittade sig om efter andra produkter som man kunde exportera. Vin var ett av alternativen och planteringar av vinrankor ökade mycket från det året.

 

I slutet av 80-talet slog Nya Zealand igenom internationellt med Sauvignon Blanc. På vintävlingar i England och Frankrike slog dom Nya Zealänska Sauvignon Blanc vinerna ut konkurrenterna med stora marginaler. Flera vinkritiker som tex Oz Clarke skrev att dom Nya Zealänska Sauvignon Blanc vinerna var dom bästa i världen och det bästa stället var Marlborough på toppen av sydön.

 

Sedan dess har det kommit fram mycket fina viner på många olika druvor. Förutom Sauvignon Blanc så är Chardonay och Riesling stora på vitvin sidan. Chardonay är ofta fatiga med mycket fruktsmak och Riesling är ofta gjord torr.

Bland dom röda så finns Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc och på nittio-talet slog Pinot Noir igenom och blev en jättesucce liknande det som skedde med Sauvignon Blanc 15 år tidigare. Det görs nu vin på andra druvor som Syrah, Montepulciano och Tempranillo och många lovande viner på dom druvorna börjar dyka upp.

 

Vin odlas från toppen av Nordön ner till Queenstown området söder ut på Sydön. Kända områden är Marlborough, Hawkes Bay, Gisborne, Martinborough, Otago and West Auckland.

2007 exporterades 76 miljoner liter vin till ett värde av 3 miljader SEK.

 

Nya Zealändarnas vin vanor har ändrats mycket på dom sista 20 åren. Man dricker bättre viner och tex lådviner som det fanns mycket av för 20 år sedan har nästan försvunnit. Det har uppstått en kafe' kultur där man ofta träffas efter jobbet och tar ett glas vin eller två. Vin är sålt i både mataffärer och specialbutiker. Sortimentet är stort och det finns både inhemska och importerade viner. I specialaffärerna får man mycket bra service och personalen är duktiga.

 

Så nästa steg är att sätta sig på planet och åka hit. Dom flesta vingårdarna har vinprovning och det finns företag som sysslar med att köra runt med turister till vingårdarna så man slipper köra.

Anmäl
2008-08-21 19:37 #1 av: CatarinaJ

Tack för en mycket intressant artikel!!!

Anmäl
2008-08-22 00:17 #2 av: [mingdie]

Tack Catarina.

Jag skall försöka att skriva lite om dom olika vingårdarna och vinerna längre fram.

Anmäl
2008-08-22 02:24 #3 av: Hawknestgrove

Tack för en intressant artikle1 Underbart med skapande folk... Är just nu så tom på ideeer, att det ekar i huvet....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.