Allmänt

Kan jag lagra vinet?

2009-02-17 19:18 #0 av: SamanthaJones

Visst känns tanken på en egen vinkällare väldigt lockande! Men hur gör man för att lagra ett vin på bästa sätt? De flesta viner klarar ett par år i en garderob. Andra behöver några decennier i en sval källare för att komma till sin rätt. Att lägga ett par flaskor ovanpå kylskåpet är däremot ingen bra idé, här är det i regel både för varmt och för ljust

Var ska vinet förvaras?

Det finns vissa saker man bör tänka på, och gör man det är det inga problem. Man kan i princip lagra vin var som helst men det finns bättre och sämre ställen.

Många fransmän har i källaren några hundra vinbuteljer liggande kvar i sina inköpskartonger. Märkvärdigare än så, behöver inte vinlagring vara. Nåja, en fransk källare är ofta lite fuktig och dragig och blir sällan kallare än 12ºC på vintern och inte varmare än 17ºC på sommaren. Förresten så säger man inte att man lagrar viner i Frankrike, utan, man "låter dem åldras".

Vin-"källaren", platsen där man förvarar vinet, ska vara mörk. Där skall vara fuktigt, så att korkarna inte torkar. Se upp för mögel, som kan förstöra etiketterna och ännu värre - korkarna. (Ett tips för att förlänga etiketternas hållbarhet: spraya med hårspray!) Vinkällaren får inte heller vara för torr, för då kan vinet dunsta genom korkarna och oxideras. Flaskorna ska ligga ner för att hindra korkarna att torka, så att inte luft kan tränga in. Undvik vibrationer, men det är inte alls farligt att flytta flaskorna då och då.

Temperaturen är viktig och det skrämmer nog många. Rent generellt kan man säga att vinerna bör lagras i en temperatur på mellan +10 ºC och +17 ºC.  Temperaturen bör dock inte understiga cirka +5 ºC, eftersom ofarlig vinsten kan fällas ut i vinet och förstöra upplevelsen (gäller speciellt vita viner).

Nu är det kanske inte så många som har mellan +10 ºC och +17 ºC varmt i garderoben. Det har inte så stor betydelse om vinets lagras vid +23 ºC. Det man ska se till är att vinet inte utsätts för temperaturer över +30 ºC. Att lägga sina dyra nyinköpta viner i en bil en varm sommardag är inte att rekommendera, men kanske oundvikligt.

Detta gör att vinet mognar snabbare. Kanske för fort i vissa fall. Vill man spara ett vin i flera år ska det stå svalt. Ju varmare vinlagringsplatsen är, desto snabbare mognad. Långsam mognad ger bästa resultatet.


Ventilationen i vinkällaren är viktig. Den måste hållas luktfri. Experterna är eniga om att man inte kan ha stinkande ost eller äpplen i samma utrymme som vinflaskor, men ingen har ännu förstått hur lukten kan tränga igenom foliet och korken till vinet.

 

Vilka viner klarar att lagras?

Generellt klarar alla viner att lagras men vissa mår bättre än andra av lagringen.

De faktorer som gör vissa viner mer lämpliga för lagring, eller "långlivade" är:

  • Alkoholhalten. Ju mer den överstiger 10 %, desto bättre.
  • Halten av syrliga fruktsyror, främst vinsyra, men även citron- och äpplesyra.
  • Halten av sträv garvsyra, så kallad tannin. Tanninet finns i naturligt i druvorna (från skal och kärnor främst i röda druvor), men tanninhalten kan också ökas genom ekfatslagring på nya fat eller genom tillförsel av tannin som producerats industriellt.
  • Sockerhalten (framför allt i vitviner).


Välj därför viner som har en eller flera av dessa egenskaper i stor mängd.

 

Hur länge kan jag lagra vinet?

Detta avgörs mest av din egen smak, vissa gillar mogna mer komplexa viner medens vissa gillar unga mer fräscha viner. Nedan följer lite riktlinje hur de olika viner klarar sig.

Champagne
Inte bara årgångschampagne mår bra av att lagras. Vanlig champagne utvecklas också av ett par års vila.

Bordeaux, röd och vit
Riktigt stora röda bordeauxviner behöver uppemot 10-20 år för att göra sig själva rättvisa, medan de bästa vita mognar på halva tiden.

Bordeaux, söta vita
De är ofta goda att dricka unga, men utvecklas hela tiden och kan hålla minst lika länge som röd bordeaux.

Bourgogne, röd och vit
Bättre röd bourgogne kan behöva 5-15 års lagring för att bli som bäst. Bra vit bourgogne kan behöva 5-10 år.

Rhône
Norra Rhônedalens kraftiga röda viner kan, beroende på årgång och producent, lagras upp till 15-20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge.

Portvin
Vintage port inte bara kan, utan bör lagras länge. 20-30 år brukar behövas för att vinerna ska anses vara på topp.

Övriga världen
Här är det om möjligt ännu svårare att vara generell. Det finns toppviner i de allra flesta länder som tål lång lagring, och ännu fler som vinner på några år i källaren. Men det kräver kunskap om varje land, område, årgång och producent.

 
Vad ska jag börja med?

Ja detta är helt upp till dig själv och din smak men i "Vinkällareboken" ger Mikael Mölstad och redaktionen bakom "En värld av vin" tips på hur man kan bygga upp en vinkällare.

De beskriver det som att det finns tre sorters vinkällare, den lilla, den medelstora och den stora vinkällaren. Deras tips på vad man kan börja med för viner är de som jag har tänkt satsa på:

Den enkla, lilla vinkällaren
4-6 Bordeaux-viner av lägre cru eller cru bourgeois.
2-4 Bourgogne-viner från Côte de Nuits.
2-4 italienska Barolo/Barbaresco eller Chianti-viner.
2-4 spanska Rioja eller Penedès.
2-4 Cabernet Sauvignon från Kalifornien, Chile eller Sydafrika.
2 Shiraz från Australien.

 

Källor:

Systembolaget, vinklubben och quercia  

 www.fotoakuten.se

 

 

Anmäl
2009-02-17 22:15 #1 av: LiindaH

Suverän artikel Glad

Anmäl
2009-02-18 08:55 #2 av: CatarinaJ

Mycket intressant läsning! Kanonbra!

Tack!!

Anmäl
2009-02-18 10:50 #3 av: SamanthaJones

Tackar Glad

Anmäl
2009-02-18 19:32 #4 av: Hawknestgrove

Ja verkligen! Själv så har jag liggandes en flaska billigt mousserande smultronvin på kylskåpet, den har bleknat. Alldeles vitt numera!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-21 10:57 #5 av: korseett

tack för en bra artikel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.