2009-07-30 21:37 #0 av: Hawknestgrove

Nedanstående fakta har jag hämtat ur den förträffliga boken "Allt du behöver veta om vin" utgiven av Semic press. Här kommer lite av vad du kan söka efter på de spanska flaskorna!

För att inte riskera något, så är mycket av exempelnamnen fingerade

Här är ett exempel:

Överst så brukar vinområdet stå.

Spanien

Reserva: Lagrat minimum tre år, varav minst ett år på fat.

1994: Årgång.

Marques de Locos: Namnet på vinet.

Denominacion de Origen Calificada: Kvalitetsbeteckning, ska stå på etiketten.

Embotellado hutu-hturuhutur, sa cenicero: Namnet på den som tappat vinet. Tappstället ska stå på etiketten.

Espana: Ursprungsland, ska stå på etiketten.

75 centiliter: Volym, ska stå på etiketten.

13,5 % Vol: Alkoholhalt, ska stå på etiketten.

Andra ord som man också kan se:

Blanco: Vit.

Bodega: Vinkällare eller vingård.

Cava: Mousserande vin gjort på traditionellt sätt med champagnemetoden.

Clarete: Lätt rött eller rosé.

Cosecha: Årgång

Dulce: Söt.

Embotellado de/en Origen: Tappat på egendomen.

Rosado: Rosévin.

Seco: Torr.

Tinto: Röd.

Vendimina: Skörd, årgång.

Vina: Vinmark.

Joven: Ungt, oekat vin, lagrat minst ett år.

Crianza: Lagrat minimum två år, varav minst ett år på fat.

Reserva: Lagrat minimum tre år, varav minst ett år på fat.

Gran Reserva: Lagrat minimum fem år, varav minst två år på fat.

(Reglerna gäller röd Rioja. I andra distrikt, samt för vita viner, kan andra regler gälla.)

Spanska kvalitetsbeteckningar

DOCa (Denominacion de Origen Calificada) : Högsta kategorin, bara ett fåtal har rätt till denna beteckning, bland dem Rioja och Priorato.

DO (Denominacion de Origen):Samma som Frankrikes AOC.

VC (Vino Comarcal): Vin som nästan når DO-status.

Vino de Alta Expresion: Ny beteckning för utvalda, mycket dyra viner.

Vino de la Tierra: Samma som VC, men från ett större område.

Vino de Mesa: Bordsvin.Ordna egen provning.