Vinländer

Italien

2009-09-05 23:32 #0 av: Loucar

Italien är det land i världen som producerar mest vin, vinodling har man ägnat sig åt ända sen romartiden och det odlas än idag druvsorter från den tiden. För Italienaren är vin en vardagsvara och inte förrän på 1940-talet började viner tappas på butelj i större omfattning.

De flesta druvsorter som odlas i Italien är inhemska, det finns ca 2000 sorter.De vanligaste druvsorterna är Sangiovese, Barbera, Merlot, Negroamaro, Montepulciano, Cattaro, Trebbiano och Malvasia. En bra första bekantskap med Italien som vinland är druvorna Sangiovese och Montepulciano. Odlingsarealen är över 900 000 hektar och produktionen ligger på ca 50 miljoner hektoliter.

Det finns 20 olika regioner i Italien de mest kända är Toscana, Veneto och Piemonte.

Toscana känt för sina Chiantidistrikt producerar allt från lätta, bäriga viner till mer fylliga och kraftiga viner från druvan Sangiovese.

Venetos mest kända områden är Soave, Bardolino och Valpolicella producerar lätta röda och vita viner på druvorna Rondinella, Corvina o Molinara. Veneto producerar även nåt som för tanken till portvin nämligen de röda Amaronevinerna.

Piemonte producerar kraftiga röda viner på druvan Nebbiolo, men även ett sötare mousserande vin på Muscatodruvan.

På 1960-talet var den Italienska vinindustrin i kris och för att rädda sig ur krisen införde man en vinlag med frankrikes vinlag som förebild. För att ett vin ska bli klassificerat som kvalitetsvin måste det dels vara gjort på traditionella för området annars klassas de som bordsviner eller IGT. De fyra kategorier som finns i Italien är Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), Denominazione di Origine Controllata (DOC), Indcazione Geografica Tipica (IGT) och Vino Da Tavola. De två första kategorierna klassas som kvalitetsviner och övriga kategorier som bordsviner. I dagsläget är en femtedel av Italien vinproduktion klassat som kvalitetsvin. För att läsa mer om de olika kategorierna kika här.Italiens bästa odlingar finns på sluttningar, det är bergskedjan Apenninerna som utgör landets ryggrad och ger de varierande förutsättningarna för ett flertal lokala klimat. I de norra delarna är klimatet av kontinetal karaktär och i de centrala och södra delarna medelhavsklimat.

 

 

Källor: Vinguiden.com, Systembolaget.se och Vinportalen.se

Anmäl
2009-09-06 12:18 #1 av: korseett

den här var bra. Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika druvor. Även kategorierna är ju bra att veta när man ska iväg på nästa Italienresa- när det nu blir.

Tack

Anmäl
2009-09-06 12:47 #2 av: Loucar

Jag är grymt sugen på att åka till Toscana o prova viner men säger som du det händer när det händer.

Anmäl
2009-09-06 13:31 #3 av: [mingdie]

Bra inlägg speciellt som jag precis har provat ett mycket gott italienskt vin. Don Camillo Sangiovese.

Det var ett riktigt gammaldags italienskt vin med mycket smak och perfekt balans med syran.

Anmäl
2009-09-06 13:41 #4 av: Loucar

Tack Mingdie fick du även prova nåt gott att äta till vinet?

Anmäl
2009-09-06 13:56 #5 av: [mingdie]

#4 Alltid. Vår 14-årige pojk stod för maten. Kyckling marinerad i en indiskt inspirerad stark marinad. Stekt och sås gjord på marinaden. Ris i botten på stora skålar, ett lager med strimlad sallad och morötter och sedan kycklingen övers och sås över alltihop. Mycket gott och passade fint med vinet.

Anmäl
2009-09-06 14:02 #6 av: Loucar

#5 Vilken tur du har som har en son som lagar mat till dig, min dotter gör det ibland men då blir det mest köttfärsås och korvstroganoff men det är gott det med.

Lät gott det han lagade du får be honom skriva ner receptet så kan vi lägga in det under bra kombinationer mat/vin.

Anmäl
2009-09-06 14:26 #7 av: [mingdie]

#6 Problemet med vår son är att han tar efter sin mor och lagar mat efter hur dom känner sig den dagen. Om han gör en marinad så blandar han och smakar sig fram till det han känner för just då. Tyvär innebär det att han en dag senare inte kan komma ihåg vilka ingredienser han använde.

Det är lite frusterande men samtidigt så har han lärt sig att kunna känna vilka smaker som passar ihop och det är roligt att se att unga inte har några gränser i sitt skapande. Så därför får han fortsätta att exprimentera. Gott är det.

Anmäl
2009-09-06 14:35 #8 av: Loucar

Det är helt rätt det ska exprimenteras kul att han är så duktig på att kombinera så det blir rätt.

Anmäl
2009-09-07 13:53 #9 av: batski

Tack! Nu blev jag sugen på italienskt vin Tungan ute

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.