Annons:
Etikettervinländerartikel
Läst 10167 ggr
Loucar
2009-09-14 11:27

Grekland

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Grekland är Europas äldsta vinland redan 4000 före kristus startade vinkulturen där. Både Homeros och Hesiodos skrev om detta i sina verk.

Grekland har en vinproduktion på ca 3 500 000 hektoliter fördelat på 60% vita viner och 40 % röda viner. Odlingsarealen är 129 000 hektar.

De 3 kvalitetsklasserna är kvalitetsvin, lantvin och bordsvin. Vindistrikten delas in i OPAP för kvalitetsviner och OPE söta/starka viner.

Några av de viktigaste vindistrikten i Grekland är Noussa, Zitsa, Attika, Nemea, Santorine, Kreta men det finns många fler.

Några av de druvor som används för vintillverkning i Grekland är följande: Assyrtiko, Savatiano, Roditis, Robola, Athiri, Malvasia, Moskofilero och Vilana är gröna druvor. Aghiorgitiko, Xynomavro, Mandelari, Mavrodaphne, Kotsifali och Limnio är blå druvor.

Det finns långa historier om den grekiska vinkulturen och för att fördjupa sig i ämnet rekomenderar jag att läsa Munskänkarnas vinbok. Där kan man bland annat läsa om att man hade vinfestivaler till Dionysos och andra gudars ära, men också att Konstantinopel var centrum för vinhandeln på 1100-talet.

Under styret av de osmanska turkarna höjdes skatterna för vinodlarna och detta ledde till att vinexporten i Grekland stagnerade. Men de senaste 30 åren har det satsats på kvalité och ny teknologi så vi kan räkna med att Grekland kommer ta ett stort kliv in på den internationella vinmarknaden igen.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
korseett
2009-10-06 12:16
#1

intressant artikel men heter boken verkligen munkskänkarna eller ska det vara munskänkarna? en munskänk var ju den som traditionellt smakade av vinet innan kungen drack så att inte kungen skulle bli förgiftad har jag för mig

Loucar
2009-10-06 13:08
#2

Tryckfelsnisse har vart i farten klart det ska vara munskänkarna.Skäms

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

korseett
2009-10-06 13:10
#3

Flört

Loucar
2009-10-06 13:12
#4

Men det är korrigerat nu, tur vi har uppmärksamma läsare.Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

korseett
2009-10-06 13:24
#5

haha ja jag blev lite konfunderad och var tvungen att börja tänka- arma tanke!

Loucar
2009-10-06 13:32
#6

Ja men jag fick ju lära mig nåt nytt på kuppen hade ingen aning om att det fanns munkskänkar.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
korseett
2009-10-06 23:15
#7

finns det det då?

Loucar
2009-10-07 00:30
#8

#7 haha det var ju du som skrev det ovan om munkskänk, då tror ju jag på dig.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

korseett
2009-10-07 10:31
#9

näe nu är du ute och vimsar vännenSkrattande En munskänk skrev jag förklaring på, inte munkskänk. Tänk att en bokstav kan ställa till det såSkrattande

Loucar
2009-10-07 10:37
#10

Haha jag har läst för mycket om vin på sistone och alla kloster som tillverkade vin så jag har väl fått munkar på hjärnan *S*.

Men man kan äta munkar i alla fall och det är gott. Obs nu menar jag såna onyttiga saker med socker på och eventuellt lite äppelsylt i inte de som finns i klostren.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

korseett
2009-10-07 12:02
#11

gapskratt!" tänk vilken min munkarna skulle göra om vi satte tänderna i dom!

Loucar
2009-10-07 13:04
#12

De skulle nog bli vettskrämda. Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: