Vinländer

Spanien

2009-09-24 13:34 #0 av: Loucar

I Spanien odlas det mycket vin, nästan dubbelt så mycket som i Italien och Frankrike, men när det gäller produktion ligger man "bara" på tredje plats.

spanska vinflaskor.jpgVinodling har man ägnat sig åt ända sen tertiärperioden och genom åren har olika folkslag styrt i Spanien allt från Fenicier, Kartager, Romare, Barbarer till Morer. Man odlade på den "gamla" tiden viner med lägre kvalitet om man då bortser från Sherry och Malaga som hade en högre kvalité. Först på 1800-talet när man tog hjälp av fransmännen som delade med sig av sina kunskaper till bland annat odlarna i Rioja och Navarra.

De kvalitetsklasser som finns i Spanien idag är först de två högsta klasserna DO (Denominación de Origen) och DOC (Denominación de Origen Calificada). De tre lägre klasserna är VT (Vino de la Tierra), VPCRD (Cinos de Calidad Prodicido en una Región Determinada och VdM (Vino de Mesa).

Rioja är ett att Spaniens vindistrikt som är uppdelat i Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja de områdena tillverkar cirka 2,7 miljoner hektoliter vin per år och 90% av allt vin som produceras är rött. Kalksten är den dominerande jordmånen. Klimatet är ett svalkande och inte alltför hett inlandsklimat. Några av druvsorterna som används är de blåa Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo och Graciano samt den gröna druvan Viura.

Vindistriktet Navarra ligger nordost om Rioja har många likheter med Rioja men har en lite lägre klass på sina viner. Navarra är uppdelat i distrikten Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montana, Ribera Alta och Ribera Baja. Odlingsarealen är cirka 18.400 hektar och det produceras cirka 600 000 hektoliter vin per år. Klimatet påverkas av svala vindar och regn från Atlanten i väster och i de östra delarna styrs det av Medelhavets värme. Jordmånen är kalksten blandat med slamjord eller sandsten. Druvsorterna man använder är lika som i Riojadistriktet med undandtaget att Garnacha Tinta dominerar.Det finns ett 80-tal bodegor i distriktet men bara 16 av dem exporterar sina viner i stor skala.

Övriga vindistrikt som finns i Spanien är Katalonien, Castilla-Leon, Galcien, Castilla-La Mancha, Madrid, Euskadi, Aragonien, Valencia, Murcia, Extremadura, Andalusien, Balearerna och Kanarieöarna.

Det finns tre huvudtyper av sherry, dessa kallas Fino, Oloroso och Cream och framställs i Andalusien. Fino är den enklare av typerna lätt, väldigt torr och ljus i färgen. Olroso är en lagrad sherry med lite nötsmak, den är torr och mörk till färgen och har en doft som tilltalar. Cream är en uppsötad variant av Olrosson. Sherry är en klassisk tillsats i bland annat hummersoppa.

 

Anmäl
2009-09-24 16:09 #1 av: Loucar

För den som vill fördjupa sig i Spanien som vinland finns följande sidor:

Spanska viner

Vinguiden

Goda spanska viner

Anmäl
2009-10-10 12:15 #2 av: DesK

När jag var i nedre tonåren gjorde min pappa och jag en vinresa till Riojadistriktet. Jag minns resan som mycket intressant och spännande. För min del handlade väl den resan mer om den goda maten i form att tapas och diverse kallskuret och gott långjäst bröd än om vinet, men jag fick smaka då och då i små glas och mycket vatten till eller i vinet.  Glad

Nu blir jag sugen på att göra en liknande resa   Tungan ute

Désirée

Anmäl
2009-10-10 12:18 #3 av: Loucar

Riojaviner är gott det var nog en av mina första bekantskaper med det röda vinet.

Blev himla sugen på tapas nu när du nämde det får bli på novembers matsedel.Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.