Allmänt

Vinglas

2010-01-10 11:51 #0 av: Loucar

Hur påverkas vinet av glaset man dricker ur? Behöver man olika glas för olika viner? Vad är det som spelar roll, utseendet eller materialet? Mycket av detta hoppas vi kunna ge er svar på genom denna artikel.

Två av de viktigaste faktorerna när det gäller vinglas är att de ska vara transparanta och sluta till upptill. Detta för att man ska se vinets färg och få ut det mesta av vinets aromer det vill säga att de når näsan inte luften omkring oss. Man bör undvika vinglas som är för vida upptill om man vill ha en positiv upplevelse. Dessa glas förstör upplevelsen genom att dofterna och smakerna hinner rymma ut ur glaset innan vi hinner smaka på dom.

 

Är man en riktigt stor vinfantast ja då har man många typer av glas i skåpet gärna en för varje druva eller region. Då kan man vända sig till Riedel i Österrike som tillverkar glas just för detta syfte, observera att det lönar sig att köpa dessa utomlands. Det finns även ett ISO-standardiserat glas som är tulpanformat med medellång stjälk som är tagits fram för att det ska bli rättvisa provningar, detta glas kostar från 50 kronor att köpa.

 

Till Champagne, Riesling eller Sauvignon Blanc ja då passar ett högre, smalare och snävt glas bättre där fruktigheten och medans både Chardonnay och Bourgogne kommer mer till sin rätt i ett vidare och lite öppnare glas där deras fattoner får en chans att träda fram. De röda vinerna mår oftast bättre i en större kupa då dessa behöver mer syre för att komma till sin rätt. Medans de vita vinerna oftast mår bättre i en lite mindre kupa. Dessertviner serveras oftast i små glas men om man inte är en väldigt långsam drickare vinner det på att serveras i lite större kupor. Anledningen till att det måste drickas lite fortare i en större kupa är för att inte tempereringen på vinet ska förstöras.

 

Vill man göra det lite enkelt för sig kan man säga att ju smalare glas ju mer träder fruktigheten och sötman fram och för mousserande viner handlar det om att kolsyran ska stanna kvar längre. Tar man istället ett bredare glas ja då träffas tungans sidor och smaken av syra förstärks. Materialet då spelar det någon roll, ja som allt annat lönar sig kvalité i alla fall i mitt tycke. Bäst är ju självklart kristallglasen, därefter vanligt glas medans plast ja det går totalt bort om det inte är akutläge budgetmässigt.

 

Vilket är då det rätta sättet att duka på, jo man börjar från höger och går till vänster. Först kommer vattenglaset och sedan förrättsglaset, huvudrättsglaset och desserglaset. Nåt att tänka på innan dukning är att om man inte använder glasen så ofta, skölj då ur dem innan så att inte skåplukten förstör vinupplevelsen.

 

 

nzvinglas.jpg

Från vänster glas lämpat för

  • Bourgogne eller Pinot Noir
  • Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Syrah eller Merlot
  • Chardonnay
  • Riesling

Källor: Tasteline, vinklubben.se

Foton: Mingdie

 

Anmäl
2010-01-10 15:15 #1 av: korseett

tänk lite har jag snappat upp sedan innan men det var väldans vad det kan påverka. Kanske ska skaffa sådana ISOglas, men var?

Anmäl
2010-01-10 15:28 #2 av: Loucar

Surfade runt lite men hittade inget, kanske finns hos nån av de större butikskedjorna som cervera o liknande.

Anmäl
2010-01-11 02:31 #3 av: [mingdie]

Bra artikel. Tyvär har ofta dom Svenska glastillverkarna som Orrefors och Kosta Boda inte gjort vinglas för att få ut så mycket av smak och doft som möjligt utan mer en fräck design.

Riedel är definitivt dom bästa på vinglas men det finns också många kopier som inte kostar lika mycket. Vi har en del bättre glas för när vi själva njuter av vin men vi har köpt ett tiotal så kallade ISO glas som är rätt billiga här nere. Eftersom alla vingårdarna har dom som provglas så blir dom billiga - ungefär 25kr.

Varför kollar ni inte med något vinimporteringsföretag. Speciellt om dom har vinprovningar för då använder dom ofta sådana glas.

Anmäl
2010-01-11 11:12 #4 av: korseett

tack för tipset mingdie

Anmäl
2010-01-12 17:49 #5 av: Mirjami-78

En väldig bra artikel om detta helaSkrattande

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2010-01-12 17:53 #6 av: Loucar

Tack Mingdie och Pia

Anmäl
2010-11-24 14:15 #7 av: peterandersson

ISO-glas köpte jag från Prowine Nordic AB. Ett postorderföretag som finns på nätet. www.prowine.se

Anmäl
2010-11-24 20:56 #8 av: Hawknestgrove

tack för adressen!!!!!Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-12-06 21:01 #9 av: Antonius

Där måste jag kolla in... skulle behöva några nya vinglas faktiskt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.